Et klenodie i Lohals Havn.

Netop søsat, ligger en af havnens ældste både smukkere end nogensinde og måske den eneste i havnen, bygget på Lohals bådebyggeri.
 

Jollen har tilhørt Egon Olsen (Reersø), som fik den bygget omkring 1970.

Joller er en såkaldt tætjolle (uden dam), som er bygget på en planke for at mindske dybgangen og gjorde den lidt fladbundet, derfor den høje forende, der med bundgarn om bord blev trykket ned.

Den blev også brugt til at slå pæle fra og trække pælene igen.

Jollen blev også brugt til at sætte bundgarn fra og tage den op igen.

Det kraftige træskot, som står på tværs foran motorkassen skulle hindre at vand fra bundgarn, der blev taget op, ikke skulle finde vej til agterenden og motoren.

Det lille beslag, der sidder oppe i stævnen på lønningen, er til, at fastgøre den forreste stive til ramslaget

Da jollen blev bygget, blev den samtidigt udstyret med en 16/18 hk 2 cyl. Sabb og det er sandsynligvis den oprindelige motor, der stadig ligger i jollen.


Det er John Edlefsen, der har bragt Lohals jollen i den fine nuværende stand, - John, der også har renoveret Poul Lundsgårds gamle bardoms hjem så fint og nu dyrker kartofler i den tilstødende jord. Hvad John og Johns kone Helga får ejerskab over, - bliver smukt renoveret og vedligeholdt, - se blot smed Bisgårds gamle smedie i Søndergade og slagter Ramhøjs tidlidligere slagterbutik på Birkevej.

John og Helga´s huse, er blevet flotte, men det er Egon´s gamle bundgarns jolle sandelig også, - til lykke Lohals, til lykke John og Helga.

 
 

  

Hit Counter